İki Ülkenin Coğrafi Özelliği İtalya ve Japonya Konusu

İki Ülkenin Coğrafi Özelliği İtalya ve Japonya Konusu

Coğrafya TR 27 Nisan 2018

Ekonomik Mucizenin Ülkesi: Modern Japonya Asya’nın doğu kıyıları karşısında yer alan Japonya, kuzeyde Ohotsk denizi, batıda Japon denizi, doğuda ve güney­doğuda Büyük Okyanus, güneybatıda Doğu Çin deniziyle çevrili bir adalar ülkesidir.

Yüzölçümü: 377.815 km2

Nüfusu: 127.333.002 milyon

İdare Şekli: Anayasal Monarşi

Başkenti: Tokyo

Resmi Dili: Japonca

Dini: Şintoizm ve Budizm

Japonya

Japonya, Asya'nın doğu kenarı boyunca bir yay oluşturacak şekilde kuzeydoğudan güneybatıya uzanan dağlık bir takım ada grubu üzerinde yer almaktadır. Ülke doğu ve güneyden Büyük Okyanus, kuzeyden Ohotsk Denizi, batıdan Japon Denizi ile çevrilidir.

Yüzey şekilleri:

Japon adalarının bulunduğu saha, dünyada deprem ve volkanik olayların çok sık görüldüğü engebeli bir yerdir. Volkanizma sonucu çok sayıda volkan konisi meydana gelmiştir. Bunlardan Fuji yanardağı ülkenin en yüksek zirvesini oluşturur.

İklim ve bitki örtüsü:

Ülke, kuzeydeki Hokkaido adasının dışında muson ikliminin etkisi altındadır. Yaz mevsiminde Büyük Okyanus’tan gelen nemli hava kütleleri yağış bırakır. Kışın sıcaklık, Sibirya’dan gelen soğuk havanın etkisi ile düşer. Japon adaları küçük ve dağlık olduğundan nehirler de kısa boylu ve sellerin oluşmasına uygundur. Japonya’nın güney kesimindeki alçak sahalarda devamlı yeşil bitki toplulukları yer alır ve orta bölümünde yaprağını döken ormanlar görülür.

Japonya'yı etkileyen muson rüzgârları

Nüfusu ve yerleşmesi:

Ülkeye, Moğol ırkına mensup Japon halkı hâkimdir. Son yıllarda sanayileşmeye bağlı olarak Filipin, Pakistan ve Bangladeş ülkelerinden gelen işçi sayısında da artışlar olmuştur. Japonya’daki sanayileşme hızlı bir kentleşme sürecini başlatmıştır. Japon halkının yarıdan fazlası büyük kentlerde yaşamaktadır. Tokyo, Yokohama, Osaka, Nagoya ve Kobe önemli metropol alanlarını oluşturur.

Tarım:

Japonya topraklarının yaklaşık %13'ü tarıma uygundur. Bu nedenle Japonya tarımda dışa bağımlıdır. Dünyanın en çok tarımsal ürün ithal eden ülkelerinden biridir. Tarım alanlarının darlığı, modern yöntemlerle tarımın yapılmasını zorunlu kılmıştır. Japonya'da bazı tarım ürünleri, toprak olmaksızın, su içinde, (hidrofonik yöntem) üretilmektedir. En önemli tarım ürünü pirinçtir.

Japonların beslenmesinde deniz ve deniz ürünleri vazgeçilmezdir. Son derece modern yöntemlerle yapılan açık deniz balıkçılığı sayesinde ülke, avlanan balık miktarı açısından dünyada ön sıralarda yer alır.

Sanayi

Japonya İkinci Dünya Savaşı sonunda nüfus ve iş gücü kaybına uğrarken ekonomik bakımdan da büyük bir darbe almıştır. Hiroşima ve Nagazaki şehirleri atom bombasının etkisiyle çorak ve boş arazilere dönüşmüş; sanayi tesisleri, elektrik santralleri, tersaneler ve ulaşım ağları tümüyle tahrip edilmişti.

Japonya 40 yıl gibi kısa bir sürede tüm kayıplarını telafi ettiği gibi yeni ve güçlü bir ekonomik yapı kurmayı başararak dünyadaki en ileri teknolojiye sahip ülkelerden biri oldu. Japonya, enerji ve maden kaynaklarından yoksundur. Bu nedenle de ithal ham maddelere bağımlılığı yüksektir.

Japonya’da çeşitli maden yatakları bulunmakla birlikte çoğunun rezervi sınırlıdır. Madenler ülke ihtiyacının yalnızca küçük bir bölümünü karşılar. Kömür, bakır, civa, nikel, tungsten, gümüş, altın ve kükürt en önemli madenler arasında yer alır.

Günümüzde Japonya elektrik, elektronik, optik alet ve makine üretiminde birinci; demir-çelik sanayisinde ikinci sırada yer alır. Japonya’da, otomotiv sanayisi çok ileri olup yılda yaklaşık 10 milyon otomobil ve 3,5 milyonun üzerinde çeşitli ticari taşıt aracı üretilir.

Japonya, ABD ve Almanya’dan sonra dünyanın üçüncü büyük ticaret ülkesidir. Dünya’nın her yanına ihracat yapan Japonya’nın en büyük müşterisi ABD’dir. Ülkenin yılda yaklaşık 100 milyar dolar ticaret fazlası vardır. Japonya ile Türkiye arasındaki kültürel ve ticari ilişkiler oldukça iyi düzeydedir.

Ulaşım

Japonya demir yolu ulaşımı başta olmak üzere dünyada en gelişmiş ulaşım ağlarından birine sahiptir. Gelişen teknoloji ile birlikte saatteki hızı 300 km’ye kadar ulaşabilen hızlı trenler ülkede seferler yapmaktadır.

Japonya'da çok sayıda uluslararası hava alanı bulunmaktadır.

Deniz yolu da ulaşımın önemli araçlarından biridir. İrili ufaklı yüzlerce adayı birbirine bağlamaktadır. Deniz ulaşımının önemini tarih boyunca çok iyi anlayan Japonya, teknolojinin son ürünlerini bu alanda da kullanmaktan geri kalmamıştır.

Turizm

Japonya, doğal güzellikleri ve ilginç kültürel yapısıyla görülmeye değer bir ülkedir. Jeolojik yapısına bağlı olarak kaplıcaların ve volkanik dağların fazla olması Japonya’yı turizm açısından çekici hâle getirmektedir.

Budist tapınakları, Buda heykelleri başlıca turistik değerler arasında yer alır.

Bunu Paylaşabilirsiniz.

Kıta nedir ve kaç tane kıta vardır?

Coğrafya TR 14 Ocak 2024

YKS'ye Hazırlık Bambu Ağacına Benzer

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Adı Günümüzde Var Olmayan Ülkeler

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Pharos-İskenderiye Feneri

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Büyük Rift Vadisi Nereye Diyoruz

Coğrafya TR 07 Şubat 2023

Ökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aysberg

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Anökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aerosol

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Abrazyon Platformu

Coğrafya TR 16 Aralık 2020