Büyük Rift Vadisi Nereye Diyoruz

Büyük Rift Vadisi Nereye Diyoruz

Coğrafya TR 07 Şubat 2023

Büyük Rift Vadisi ya da Doğu Rift Vadisi olarak da tanınan Rift Vadisi, güneybatı Asya'da Ürdün'den güneye, Doğu Afrika üzerinden ve güney Afrika'da Mozambik'e kadar uzanan tektonik plakaların ve manto tüylerinin hareketinden ötürü jeolojik bir özelliktir .

Toplamda, Rift Vadisi ortalama olarak 4000 mil (6.400 km) uzunluğunda ve 35 mil (64 km) genişliğindedir. 30 milyon yaşındadır ve Kilimanjaro Dağı ile Kenya Dağı'nı meydana getiren kapsamlı bir volkanizma sergiler.

Büyük Rift Vadisi, birbirine bağlı bir dizi yarık vadisidir. Sistemin kuzey ucunda sunulan deniz tabanı, Arap Levhası üzerindeki Arap Yarımadasını Nubian Afrika Levhası üzerindeki Afrika kıtasından ayıran ve sonucunda Kızıldeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlayacak olan Kızıldeniz'i yarattı.rift-vadisi-afrika

Afrika kıtasındaki yarıklar iki kol durumunda ve yavaş yavaş Afrika boynuzunu kıtadan ayırıyor. Kıtadaki riftleşmenin, dünyanın derinliklerinden gelen manto hareketlerinin yönlendirildiği, kabuğu inceldiği ve böylelikle Doğu Afrika kıtadan ayrılırken sonucunda yeni bir okyanus ortası sırtı oluşturabileceği düşünülmektedir. Kabuğun incelmesi, yarık vadileri süresince volkanların, kaplıcaların ve derin göllerin oluşumuna izin verdi.

Doğu Rift Vadisi
Kompleksin iki kolu vardır. Büyük Rift Vadisi ya da Rift Vadisi, Ürdün ve Ölü Deniz'den Kızıldeniz'e ve Etiyopya ve Denakil Ovası'na kadar tamamiyle uzanır. Daha sonra Kenya'dan (özellikle Rudolf (Turkana), Naivasha ve Magadi Gölleri), Tanzanya'ya (burada doğu ucunun erozyonu sebebiyle daha az belirgindir), Malavi'deki Shire Nehri Vadisi süresince ve son olarak Mozambik'e gider. Beira yakınlarında Hint Okyanusu'na ulaşır.

Rift Vadisi'nin Batı Şubesi
Rift Vadisi'nin Batı Rift Vadisi olarak tanınan batı kolu, Büyük Göller bölgesinden büyük bir yay çizerek geçer ve Albert (Albert Nyanza Gölü olarak da bilinir), Edward, Kivu, Tanganyika, Rukwa ve Göl'e ulaşır. Malavi'de Nyasa. Bu göllerin fazlası derindir, bazılarının dipleri deniz düzeyinin altındadır.

Rift Vadisi'nin derinliği fazlalıkla 2000 ila 3000 fit (600 ila 900 metre) arasında değişir ve Gikuyu ve Mau yamaçlarında maksimum 8860 fit (2700 metre) olur.Great Rift Valley

Rift Vadilerindeki Fosiller
Rift Vadisi'nde insan evriminin ilerleyişini gösteren fazlası fosil bulundu. Bunun sebebi kısmen, fosillerin korunması amacıyla ideal koşulların sağlanmasıdır. Yamaçlar, erozyon ve tortulaşma, çağdaş çağda keşfedilmek üzere kemiklerin gömülmesine ve korunmasına izin verir. Vadiler, uçurumlar ve göller, değişik türlerin, evrimsel değişimi teşvik edecek detaylı ortamlarda bir araya gelmesinde rol oynamış olabilir. İlk insanlar büyük ihtimalle Afrika'nın diğer bölgelerinde ve hem de ötesinde yaşarken, Rift Vadisi arkeologların korunmuş kalıntılarını keşfetmelerine imkan tanıyan koşullara sahiptir.

Bunu Paylaşabilirsiniz.

Kıta nedir ve kaç tane kıta vardır?

Coğrafya TR 14 Ocak 2024

YKS'ye Hazırlık Bambu Ağacına Benzer

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Adı Günümüzde Var Olmayan Ülkeler

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Pharos-İskenderiye Feneri

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Büyük Rift Vadisi Nereye Diyoruz

Coğrafya TR 07 Şubat 2023

Ökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aysberg

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Anökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aerosol

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Abrazyon Platformu

Coğrafya TR 16 Aralık 2020