Pharos-İskenderiye Feneri

Pharos-İskenderiye Feneri

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Pharos adı verdiği ünlü İskenderiye Feneri, denizcilerin Mısır'daki İskenderiye limanında gezinmelerine yardımcı olmak amacıyla MÖ 250 yıllarında inşa edildi. En az 400 fit yüksekliğinde duran ve onu antik dünyanın en yüksek yapılarından biri yapan vede aslında bulunduğu dönem itibariyle bir mühendislik harikasıydı. İskenderiye Feneri de son derece dayanıklı bir şekilde inşa edildi ve MS 1375 yıllarına kadar depremlerle yıkılana kadar 1.500 yıl boyunca ayakta kaldı İskenderiye Feneri olağanüstüydü ve Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak kabul edildi .

Amaç
İskenderiye kenti MÖ 332 senesinde Büyük İskender emriyle kurulmuştur . Mısır'da, Nil Nehri'nin yalnızca 20 mil batısında yer alan İskenderiye, kentin gelişmesine yardımcı olan mühim bir Akdeniz limanı ve kusursuz bir konuma sahipti. Kısa vakit sonra İskenderiye, ünlü kütüphanesiyle her yerde tanınan, antik dünyanın en mühim şehirlerinden biri durumuna geldi.

Tek engel, denizcilerin İskenderiye limanına yaklaşırken kayalardan ve sığlıklardan kaçınmakta zorlanmalarıydı. Buna sorunu çözmek ve çok büyük bir çözüm gerçekleştirme amacıyla, Ptolemy Soter (Büyük İskender'in halefi) bir deniz feneri inşa edilmesini emretti. Bu, yalnızca bir deniz feneri olarak inşa edilen ilk bina olacaktı.
İskenderiye Deniz Feneri'nin inşa edilmesi aşağı yukarı 40 sene alacaktı ve sonucunda MÖ 250 seviyesinde tamamlandı.

Mimari
İskenderiye Feneri ile ilgili bilmediğimiz çok şey var ama neye benzediğini biliyoruz. Deniz Feneri İskenderiye'nin bir simgesi bulunan eski eserler, görüntüsü antik sikkeler de dahil olmak üzere bir çok yerde görülmektedir.

Knidoslu Sostrates tarafından gerleştirilen İskenderiye Feneri, ilgi çekici derecede yüksek zamanının devasa bir yapısıydı. Pharos adasının doğu ucunda, İskenderiye limanının girişine yakın bir yerde yer alan Deniz Feneri kısa zaman sonra “Pharos” olarak anılmaya başlandı.

Deniz Feneri en az 450 fit yüksekliğindeydi ve üç parçadan oluşuyordu. En aşağıdaki parça kare şeklindeydi ve devlet daireleri ile ahırları barındırıyordu. Orta parça sekizgendi ve turistlerin oturup manzaranın keyfini çıkarabilecekleri ve meşrubat servisi yapabilecekleri bir balkon vardı. Üst kısım silindirikti ve denizcileri güvende tutmak amacıyla sıksık yanan ateşi tutuyordu. En tepede Yunan deniz tanrısı Poseidon'un büyük bir heykeli vardı.

Şaşırtıcı bir şekilde, bu dev deniz fenerinin amacıylade, en aşağıdaki parçalarının tepesine çıkan spiral bir rampa vardı. Bu, atların ve vagonların üst parçaya malzeme taşımasına izin verdi.

Deniz Feneri'nin tepesindeki ateşi yakmak amacıyla tam olarak ne kullanıldığı bilinmiyor. Bölgede kıt bulunan odun pek mümkün değildi. Her ne kullanılırsa kullanılsın, ışık etkiliydi - denizciler ışığı kilometrelerce öteden basitçe görebilir ve böylelikle güvenilir bir şekilde limana giden yolu bulabilirdi.

Yıkım
İskenderiye Feneri 1.500 yıl ayakta kaldı - 40 katlı bir binanın yüksekliğinde içi boş bir yapı bulunduğu hesaba katıldığında muazzam bir sayı. İlginç bir şekilde, bugünümüzde fazlası deniz feneri, İskenderiye Feneri'nin şekline ve yapısına benzemektedir.

Nihayetinde Deniz Feneri, Yunan ve Roma imparatorluklarını geride bıraktı. Daha sonra Arap imparatorluğu doğrulusunda emildi, fakat Mısır'ın başkenti İskenderiye'den Kahire'ye taşındığında önemi azaldı .

Yüzyıllar boyu denizcileri güvende tutan İskenderiye Feneri nihayet MS 1375 seviyesinde bir depremle yıkıldı.

Bloklarının bir alanı alınarak Mısır padişahına bir kale inşa etmek amacıyla kullanıldı; başkaları okyanusa düştü. 1994 senesinde, Fransız Ulusal Araştırma Merkezi'nden Fransız arkeolog Jean Yves Empereur , İskenderiye limanını inceledi ve bu bloklardan en az birkaçının hala suda bulunduğunu buldu.

Bunu Paylaşabilirsiniz.

Kıta nedir ve kaç tane kıta vardır?

Coğrafya TR 14 Ocak 2024

YKS'ye Hazırlık Bambu Ağacına Benzer

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Adı Günümüzde Var Olmayan Ülkeler

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Pharos-İskenderiye Feneri

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Büyük Rift Vadisi Nereye Diyoruz

Coğrafya TR 07 Şubat 2023

Ökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aysberg

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Anökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aerosol

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Abrazyon Platformu

Coğrafya TR 16 Aralık 2020