Çay; faydaları sağlığımız açısından bile değerlendirdiğimiz de hem vücudu hem zihni tazelediği ve ruhu rahatlattığı göz önüne alındığında çay içmek dünya genelinde, bütün kültürlerde hoş tadı ile çok değerlendirilir vede değerlidir. Çay, fazlası ülkede yetiştirilen değişik türlerde çay bitkisinden elde edilir.
Çin, Hindistan, Endonezya, Kenya ve Sri Lanka en mühim çay yetiştiren ülkeler arasındadır.
Çin
Çin, dünyadaki en büyük çay yapımcısıdir. Çin, çok detaylı kara ve yeşil çayların yanı sıra Oolong ve başka pek çok özel çay üretiyor. Çin, 2 milyon tonun üstünde çay üretiyor ve bu da onu dünyanın en büyük çay yapımcısı yapıyor. Çay, ülkenin sosyal dokusunun mühim bir ögesidir ve ekonomik kalkınmada ve günlük hayatta her vakit rol oynamıştır. Çin’inde tarihinde çay ile alakalı pek çok öykü bulunmaktadır.
Hindistan
Hindistan, dünyanın en büyük ikinci çay yapımcısı ülkesidir. Çay üretiminin üçte ikisi Hindistan’ın kuzeyindeki dört çay yetiştirme bölgesinden geliyor.
Assam dünyanın en büyük uyumlu çay yetiştirme alanıdır ve ülkenin kuzey kesiminde ve Bramputra nehrinin her iki doğrultusunda yer alır. Assam çayı koyu renginin yanı sıra dolgun, malt, dayanıklı ve kuvvetli aRomasıyla da değerlidir.
Kenya
Kenya, toplam 473 bin ton çay üretimi ile bu listeye layık görülen bir ileri ülke. Çay konusu ile alakalı fazlası insan derhal Kenya’yı düşünmese de, aslında, dünyanın en büyük kara çay ihracatçısı ve ülkede çay yetiştiren 500.000’den çok ufak ölçekli Kenyalı çiftçi var. Ekvatora yakın konumu, bol güneş ışığı ve bitkileri büyütmek amacıyla en ideal koşulları sağlar. İlk Kenya çay fidanı 1900’lerin başında tohumlandı ve o vakitdan beri asli bir ürün oldu.
Sri Lanka
Çay, ülkenin başlıca 6 yetiştirme bölgesinde yetiştirilmektedir. Bunlar adanın ortasından güneye doğru uzanır. Sri Lanka çayı değişik yüksekliklerde yetiştirilir. Her civar benzersiz karakterli çay üretir. Sri Lanka çayının çok geniş bir lezzet yelpazesi sunabilmesinin sebebi budur. Bazıları tam gövdeli ve koyu renklidir; başkaları çok yönlü bir aRoma ve parlak altın rengi ile hafif ve yumUşaktır.
Türkiye
Tarihsel olarak doğu ile batı arasındaki eski ticaret yolları üstünde tespit edilen ülkemiz listemizde 5. sırada yer alıyor. Türkiye’nin senelik olarak değerlendirdiğimizde çay üretim miktarı aşağı yukarı 250 bin ton çaya tekabül gelmektedir.
Türkiye’de şahıs başı çay kullanımı 3,5 kg ve en yakın rakibin aşağı yukarı iki katı kadar çay tüketiyor. Ülkemizde çay üretiminin %60’ı Rize ilindedir. Rize ilini Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu illeri takip etmektedir.
Dünyanın En Çok Çay Üreten Ülkeleri Sıraladığımızda :
Sıra | Ülke | Üretim (Ton) |
---|---|---|
1 | Çin | 2.414.800 |
2 | Hindistan | 1.252.100 |
3 | Kenya | 473.000 |
4 | Sri Lanka | 349.000 |
5 | Türkiye | 243.000 |
6 | Vietnam | 240.000 |
7 | Endonezya | 144.000 |
8 | Myanmar | 102.000 |
9 | Arjantin | 90.000 |
10 | Japonya | 80.000 |
11 | İran | 75.000 |
12 | Bangladeş | 65.000 |
Çay üretimi ile ilgili kısa bilgiler verirsek :