Türkiye'deki Başlıca Kaplıcalar

Türkiye'deki Başlıca Kaplıcalar

Coğrafya TR 19 Mayıs 2020

Ülkemiz yer altı suları yönünden cennet sayılabilecek bir konumda yer almaktadır. Genellikle Anadolu antik çağlardan bu yana termal suların tüketimi yönünden aktif olmuştur. Ülkemizin çoğu değişik bölgesinde tespit edilen kaplıcaların bölümde tespit edilen mineral zenginliğine bağlı olarak gösterdiği etkilerde de değişiklikler olabiliyor.

Hangi kaplıca hangi hastalıklara iyi geliyor?

1- Afyon Gazlıgöl Kaplıcaları

Afyon kent merkezine 22 km mesafede tespit edilen Gazlıgöl kaplıcalarının su ısısı 40 – 71 derece arasında değişmektedir. Gazlıgöl kaplıcalarının kap ve dolaşım düzeneğinin rahatlaması, Romatizma, karaciğer, böbrek ve idrar yolu hastalıkları, kireçlenme ve cilt hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve sindirim sistemi gibi hstalıklar üstünde etkili bulunduğu söylenmektedir.

2- Bolu Göynük Kaplıcaları

Su ısısı 32 – 33 derece arasında olan Bolu’nun Göynük kaplıcaları bileşen olarak bikarbonatlı sular arasındadır. Mineral içeriği bakımından Romatizma ve siyatik amacıyla etkili bulunduğu söylenmektedir.

3- Ankara Kızılcahamam Kaplıcaları

Ankara’nın Kızılcahamam eyaletinde tespit edilen kaplıcalarda tespit edilen suyun ortalama ısısı 45 – 47 derece arasında değişmektedir. Bölgede tespit edilen termal suyun metabolizma bozuklukları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, safra kesesi rahatsızlığı, karaciğer rahatsızlığı, Romatizma ve dolaşım sorunu gibi problemlerde etkili bulunduğu söylenmektedir.

4- Nevkent Kozaklı Kaplıcaları

Nevkent’in Kozaklı eyaletinde tespit edilen kaplıcaları su ısısı 27 – 93 derece arasında değişmektedir. Bölgede tespit edilen termal sular klor, kalsiyum ve sodyum minerallerini bulundurmaktadır. Cilt hastalkıkları, mide ve safra rahtsızlıkları, iltahaplı kadın hastalıkları ve bağırsak rahatsızlıkları gibi sıhhat sorunlarına iyi geldiği söylenmektedir.

5- Balıkesir Gönen Kaplıcaları

Gönen ilçesi kaplıcalarında tespit edilen termal suyun ısısı 52 derecedir. Genellikle böbrek rahatsızlıkları, karaciğer ve safra yolları rahatsızlıkları, Romatizma ve ağrılı kadın hastalıkları, damar sertliği gibi sorunlara iyi geldiği söylenmektedir. Hem de bölümde tespit edilen kaplıcaların içme kürleride bulunmaktadır.

6- İzmir Ilıca Kaplıcaları

İzmir’in turistlik bölgelerinden biri olan Ilıca bölgesinde tespit edilen kaplıcaların su ısısı 42 derecedir. Bölge kaplıcalarının kadın hastalıkları, Romatizma, metabolizma bozuklukları, safra kesesi, karaciğer rahatsızlığı gibi sorunlara iyi geldiği söylenmektedir. İçme kürlerinin ise müshil tesiri yaptığı söylenmektedir.

7- Bursa Oylat Kaplıcaları

Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı olan Oylat kaplıcaları dünya genelinde kıymetli termomineralli sulara sahip. İçerik zevginliği yönünden 2. Sırada tespit edilen oylat kaplıcalarının ortalama su sıcalığı 40 derece. Oylat kaplıcalarının bilhassa ağrılı sinir hastalıkları amacıyla iyi geldiği söylenmeketdir. Oylat suyunun en mühim bilhassarinden biride içilebilir olmasıdır.

8- Afyon Sandıklı Kaplıcaları

Afyon’un Sandıklı eyaletinde tespit edilen kaplıcaların su ısısı 70 derece civarındadır. Bölgede tespit edilen termal suyun bilhassa sinir ucu hastalıkları, Romatizma gibi hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.

9 -Konya Ilgın Kaplıcaları

Konya kent merkezine 88 km mesafede tespit edilen Ilgın kaplıcalarının ortalama su ısısı 42 derecedir. Bölgede tespit edilen termal suyun bilhassa safra kesesi rahatsızlığı, metabolizma rahatsızlıkları ve Romatizmal hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.

Bunu Paylaşabilirsiniz.

Kıta nedir ve kaç tane kıta vardır?

Coğrafya TR 14 Ocak 2024

YKS'ye Hazırlık Bambu Ağacına Benzer

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Adı Günümüzde Var Olmayan Ülkeler

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Pharos-İskenderiye Feneri

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Büyük Rift Vadisi Nereye Diyoruz

Coğrafya TR 07 Şubat 2023

Ökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aysberg

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Anökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aerosol

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Abrazyon Platformu

Coğrafya TR 16 Aralık 2020