İlginç Ve Bilinmeyen Coğrafi Bilgiler

İlginç Ve Bilinmeyen Coğrafi Bilgiler

Coğrafya TR 19 Mayıs 2020

Gezegenimiz birçok açıdan coğrafi ve jeolojik güzelliklerle yine aynı zamanda da anormalliklerle doludur. Bizde “Dünyanın En..” diyerek başlayan birçok bilginin arasından seçmeler yaparak hazırlanan, ilginç 15 başlığı sizlerle paylaşmak istedik. Aralarından bazılarını kesinlikle daha önce duymuşsunuzdur. Fakat bazıları var ki okuyunca siz de oldukça şaşıracak, daha da merak edip detaylı bir araştırma yapacaksınız diye tahmin ediyorum. Meteor çarpmasıyla oluşan doğal göl, ters akan nehir, 163 harften oluşan bölge ismi, yeryüzünün en derin noktası vs.. hepsi birbirinden ilginç bu 15 bilgiyi hemen yazmaya başlayalım.

1 – En Kısa Bölge Adı

A

İskandinav dillerinde “Nehir” anlamına gelen “Å“, Norveç’in Moskenes bölgesinde yer alan geleneksel bir balıkçı köyüdür. En büyük özelliği ise, Dünyanın en kısa bölge ismine sahip olması. Hatta 2004 senesinde, Nebraska’da bulunan Bee adlı kasabada bitecek bir bisiklet gezisinin başlangıç noktası olarak seçilmiştir. Gezinin A noktasından başlayıp, B noktasında sonlanması hedeflenmesi, güzel bir seçim olarak düşünülmüş olsa gerek.

2 – Yüzölçümü Bakımından Dünyadaki En Büyük Şehri

Hulum Buir

İç Moğolistan olarak bilinen Çin Halk Cumhuriyetine bağlı “Hulum Buir” şehri, yüzölçümü bakımından Dünyanın en büyük şehri olarak kabul ediliyor. 263 953 km²’ lik bir alan sahip olan şehir Suriye, Bulgaristan, Ermenistan, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti gibi birçok ülkeden daha fazla bir alana sahip.

3 – Etrafı Başka Bir Ülkeyle Çevrili Ülkeler

Lesotho

Tanımı biraz garip oldu ama başka nasıl türlü tanımlanabilir bulamadım. Ülke isimlerini ve Dünya haritasındaki konumlarını incelediğinizde daha iyi anlayabileceksiniz.Lesotho, Vatikan Şehri ve San Marino bu tanıma uyan ülkelerdir. Lesotho’nun tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir. Vatikan ve San Marino’nun ise tamamı İtalya’nın sınırları içerisinde yer alıyor.

4 – Dünyanın En Uzun Bölge İsmi

taumatawhakatangihangak

Tayland’ın başkenti olan Bangkok’un, Tayland’ın resmi dili olan Tayca’daki ismi “Krung Thep“in tam resmi ismi “Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit“tir. (163 harf)

5 – En Soğuk ve En Sıcak Deniz

Kızıldeniz

Rusya’nın kuzey batısında bulunan Beyaz Deniz‘in ortalama deniz suyu sıcaklığı -2 derecedir ve en soğuk deniz olarak kabul edilir.Yaz aylarındaki sıcaklığı ortalama 35,6 derece olarak ölçülen Basra Körfezi ise Dünyanın en sıcak denizi olarak kabul edilir.

6 – Dünya’nın En Eski Cumhuriyeti

San Marino

Daha çok milli futbol takımlarının yaşadığı hezimetlerle adını duyduğumuz San Marino, Dünya’nın en eski ülkelerinden birisidir ve aynı zamanda en eski cumhuriyetidir. Roma İmparatoru Diocletianus’un Hıristiyanlara uyguladığı zulümden kaçan bir taş ustası olan Dalmaçyalı Marinus tarafından 3 Eylül 301 yılından kurulan San Marino, 1600 yılındaki yazılı anayasası ile bu unvanı kazanmıştır.

7 – Dünya’nın En Derin Yapay Deliği

Kola Superdeep

Sovyetler Birliği’nin, bilimsel bir araştırma için 1970 yılında başlayıp, 1989 yılına kadar kazmaya devam ettikleri “Kola Superdeep Borehole“, Dünya’nın en derin deliği olarak bilinmektedir. Kola bölgesinde, yeni keşifler bulmak umuduyla 12.261 metre kazılan deliğin sıcaklığının tahmin edilenin üzerine çıkması ve beklenen keşiflerin bulunamaması yüzünden çalışmalara son verilmiştir.

8 – Yerkabuğuna En Yakın ve En Uzak Nokta

Chimborazo

Genelde Everest Dağı’nın, Dünya’nın en yüksek noktası olduğu bilinir. Bu bilgi aslında doğrudur da fakat yerkabuğu temel alındığında, Dünya’nın en yüksek noktası Ekvador’da bulunan “Chimborazo Dağı”dır. Everest Dağı’nın deniz seviyesinden yüksekliği 8.848 metre, Chimborazo Dağı’nın ise 6.130 metredir. Dünyamızın şeklinin tam bir küre olmadığı, ekvatordaki yarıçapının kutuplardaki yarıçapından büyük olan bir elips olması sebebiyle, 1° güney enleminden bulunan Chimborazo Dağı’nın yerkabuğundan yüksekliği 6.384.557 metre, 29° kuzey enleminde yer alan Everest Dağı’nın yüksekliği ise 6.382.414 metredir. Yani Everest Dağı’ndan 2 km daha yüksekliğe sahip olan Chimboraza Dağı, yerkabuğundan taşküreye doğru en yüksek noktadır.Endonezya ve Japonya arasında kalan “Mariana Çukuru“, deniz seviyesinden 10.971 metre derinliğindedir ve Dünya’nın en alçak noktası olarak bilinir.

9 – Dünya’daki En Uzun Sıradağlar

And Dağları Dünyanın En Uzun Dağ Sırası

Güney Amerika’nın tüm batı kıyısı boyunca uzanan, Venezuela’dan başlayıp Kolombiya, Ekvador, Peru, Bolivya, Arjantin boyunca devam eden ve Şili’de sonlana And Dağları, Dünya’nın en uzun sıradağı zinciri olarak bilinir. Uzunluğu 7.000 km olan And Dağlarının ortalama yükseltisi ise 4.000 metredir.

10 – Sadece Ünlü Harflerden Oluşan Coğrafi Bölge

ae

Mitolojik Odysseia destanında geçen, İtalya’nın batı ucundaki “Mount Circeo”de, Büyücü Kirke’nin evinin bulunduğu ada olarak geçen “Aeaea Adası”, sadece ünlü harflerden oluşan tek coğrafi konum olarak bilinmektedir.

11 – Amerika’nın Doğuya ve Batıya Ait Olan Kuzey Bölgesi

Alaska

Amerika’nın en kuzeyinde yer alan Alaska Eyaleti, hem doğuya hem de batıya ait olan, Doğu Yarımküre’ye aittir. Bu da Amerika’yı teoride hem doğuya hem batıya ait devlet haline getirir.

12 – Sahili Olmayan Deniz

sargossa

Sargossa Denizi, Kuzey Atlantik Okyanusunun ortasında bulunan, okyanus akıntılarının çevrelediği bir alanda olduğundan sıcak sulara sahip ve etrafında kıyısı bulunmayan tek denizdir. “Kuzey Atlantik Ekvatoral Akım” ve “Gulf Stream” ile çevrelenen deniz, ortalama 5 km derinliğe sahiptir.

13 – Meteor Krateri Gölü

Bosumtwi

Tahminlere göre 1,3 milyon yıl önce, Gana’nın Kumasi bölgesi yakınlarına düşen bir meteor sonucu 10,5 km² bir alan, zamanla suyla dolar ve ülkenin tek doğal gölü olan, B”osumtwi Krater Gölü” oluşur. Etrafı sık yağmur ormanları ile kaplı olan gölüm çevresinde 30 civarı köy ve bu köylerde yaşayan 700 bin insan vardır.

14 – Olağandışı Nehir Akışı

Nil Nehri

Ekvator’a yakın bir bölgeden başlayıp kuzeye doğru akan ve 6,550 km’lik uzunluğu ile Dünyanın en uzun nehri olarak bilinen “Nil Nehri“, diğer nehirlerin aksine güneyden başlayıp kuzeye doğru akan tek nehirdir.

15 – Kuzey Kutup Bölgesinin Deniz Alanı

Kuzey Kutbu

Kuzey Kutup Bölgesinde kara alanının dışında bir de denizalanı vardır. Küresel ısınma nedeniyle her gün biraz daha eriyen ve denize karışan buzullarla beraber, bugün tahminen 12 milyon km²‘lik bir alana sahip olan ve Arktik Okyanusunda bulunan bölgedeki en düşük sıcaklık -34 derece olarka ölçülmüştür.

Bunu Paylaşabilirsiniz.

Kıta nedir ve kaç tane kıta vardır?

Coğrafya TR 14 Ocak 2024

YKS'ye Hazırlık Bambu Ağacına Benzer

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Adı Günümüzde Var Olmayan Ülkeler

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Pharos-İskenderiye Feneri

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Büyük Rift Vadisi Nereye Diyoruz

Coğrafya TR 07 Şubat 2023

Ökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aysberg

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Anökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aerosol

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Abrazyon Platformu

Coğrafya TR 16 Aralık 2020